Måndagens föreläsning av Martin Sahlén, docent och forskare i astronomi vid Uppsala universitet, tog oss till helt nya höjder och dimensioner under rubriken ”Hemma i rymden”.
Han berättade om ambitionerna att ta sig till månen – med målet att bygga en månbas med hjälp av mångrus och 3D-printing, bland annat. Steg 1 är att bygga en rymdstation, Gateway, i omloppsbana runt månen därifrån astronauter ska kunna docka för att ta sig vidare till månens yta. Förhoppningen är att det ska kunna ske under detta årtionde.
En intensiv rymdkapplöpning pågår därmed mellan USA, Kina, Indien, Ryssland och Europa. ”Rymden får allt större betydelse säkerhets- och geopolitiskt”.
Sverige och Europa är med i kapplöpningen genom Artemis I.
Och vad ska vi egentligen göra på månen?
Mycket handlar om forskning på nya nivåer, om att utvinna mineraler på månen, om att hitta sätta att skaffa energiförsörjning, förmodligen med hjälp av små kärnkraftverk, och om att klara kommunikationen med hjälp av satellitsvärmar runt månen.
Månens baksida är tydligen intressant för att utforska den så kallade mörka tidsåldern. Från jorden är den forskningen inte möjlig, medan det från månen teoretiskt går att se in i den kosmiska gryningen, eller universums begynnelse.
Se där, vad man kan få lära sig en måndagsmorgon i en Rotaryklubb i Uppsala.
Tusen tack till Martin Sahlén!
Vid pennan,
Ulrica Segersten, president Uppsala Linné RK